Groene daken, meer dan oogstrelende weelde
Groene daken zijn bedekkingen op bestaande daken. Ze gaan als ‘groen’ door het leven omdat de toplaag bestaat uit groene mossen, vetplantjes, grassen en grotere flora. Je dak ziet er levendig en mooi uit. Je hebt bovendien met een groen dak een extra isolerende laag aangebracht. Dat scheelt aan energiekosten en een groen dak is ook nog eens goed voor milieu en klimaat. Voor je besluit om echt te gaan voor begroeide daken, is het handig de voor- en nadelen daarvan op een rijtje te krijgen.
Opvang van te overvloedige regen
Een groendak dient als buffer. Ze helpt tegen hevige regenbuien. Met de klimaatverandering zullen zulke stortbuien steeds vaker voorkomen. Klimaatbureaus hebben berekend dat in de loop van een halve eeuw hoosbuien en slagregens met twintig procent zijn toegenomen. Een groendak buffert die regenval omdat ze net als een spons een deel van de buien opzuigt en daarna vertraagd weer afgeeft. Zo kan je afwatering de toevloed van regenwater beter aan.
Groen pantser tegen schadelijk zonlicht
Groene daken houden je dakbedekking langer goed. Wie bitumen op een plat dak heeft, weet dat dat regelmatig vervangen dient te worden. Heb je echter een groen dak op je bestaande dakbedekking gelegd, dan bescherm je je bitumen of ander dakmateriaal. Je traditionele dakbedekking gaat dan zeker twee tot wel drie keer langer mee. Je groendak beschermt tegen UV-straling en afbrekende weersinvloeden. De vegetatie op je dak is dus niet alleen maar mooi, maar werkt ook beschermend. Aanleggen van een groendak is vaak een fluitje van een cent. Een beetje een handig iemand rolt in een paar uurtjes zijn nieuwe groene dak uit.
Groene daken zijn milieuvriendelijk
Milieu en biodiversiteit staan ook hoog in het vaandel van groene daken. De beplanting op je dak neemt stikstof en fijne stofdeeltjes uit de lucht op en zet CO2 om in zuurstof. Zo draag je bij aan een beter milieu. Ook merk je dat je dak een ‘groene motor’ wordt voor heel wat nieuw leven. De sedumplantjes trekken hommels en bijen aan. Dat zijn de ambassadeurs voor de kruisbestuiving van planten. Het groen op je dak is ook dankbaar terrein voor vlinders en vogels. Allemaal samen bevorderen ze de biodiversiteit.
Reguleer met groene daken je temperatuur
Groene daken hebben ook een bewezen effect op temperatuurverlaging. Zeker op snikhete dagen in de stad is dit effect verkoelend. De zakkende temperatuur ontstaat doordat het groendak water eerst opslaat en dan langzaam verdampt. Je omgevingstemperatuur kan tot enkele graden afkoelen. Het plantengroen absorbeert en reflecteert daarnaast het felle zonlicht. Dat voelt voor jou dan aangenamer. Sowieso heeft groen een ontspannend effect en is daarmee stressverlagend. Je zit ook niet vast aan geregeld onderhoud. Een tot twee keer per jaar is er wat klein werk voorhanden: extra mestkorrels strooien, een teveel aan mos even wegknippen en je hemelwaterafvoeren checken.
Groene daken combineren prima met zonnepanelen
Nog twee voordelen: begroeide daken dragen bij aan een goede werking van zonnepanelen en verhogen de waarde van je huis. Zoals zonet gezegd verlaagt dakbeplanting de lokale temperatuur en daar hebben naastgelegen zonnepanelen baat bij. Die werken dan efficiënter. Kies je voor een groen dak rond zonnepanelen, dan kun je de uitvoering van zo’n groen dak wel beter aan een professional overlaten. Want het steekt nogal nauw. Omdat een groendak bijdraagt aan dakisolatie en dus een lagere energierekening, wordt je huis ook interessanter voor een nieuwe koper.
Check eerst wel de draagkracht van je dak
En de nadelen? De draagkracht van je dak kan onvoldoende zijn. In dat geval moet je eerst de constructie versterken en dat brengt echt wel kosten met zich mee. Een enkele maal kan door wortelgroei een lekkage ontstaan; een goede plantenkeuze voorkomt dat. En je kunt een versleten dakbedekking beter eerst goed aanpakken voordat je aan een van de groene daken van TOPGROEN begint. Maar dat is eerder een investering dan een nadeel.