Chiptunen: wat moet je weten?

Naast je auto tunen, kun je ook je motorfiets geheel aanpassen. De basis van het chiptunen is het aanpassen of toevoegen aan het motorblok in het voertuig. Zo kun je de katalysator vervangen om meer vermogen te winnen, wanneer je dit hebt gedaan is het ook handig om de luchtfilter ook te vervangen zodat er meer luchttoevoer is. Motorrijders willen vaak alleen meer snelheid, daarvoor zijn dit soort aanpassingen erg handig om je topsnelheid te bereiken, op een veilige manier. Met chiptunen kun je allerlei kanten op om de prestaties van je motor of auto te optimaliseren en zo het meeste eruit te halen. Chiptunen kun je natuurlijk altijd zelf doen, en alle onderdelen online bestellen. Ook is er veel informatie online te vinden zodat je alles erg precies kunt doen zonder fouten te maken. Wanneer je toch geen risico wilt lopen zijn er genoeg professionals die je kunnen helpen.

Uiteindelijk is goedkoop duurkoop

Desondanks er veel bedrijven en mensen zijn die chiptunen, is niet iedereen hier even goed of gespecialiseerd in. Wanneer je makkelijk ervan denkt te zijn met een spotgoedkope prijs en je komt er achter dat er zomaar lampjes gaan branden terwijl er niks aan de hand is weet je dat er iets verkeerd is gegaan. Daarom is het verstandig om internet af te gaan, rond te vragen aan anderen en zo nodig rond te bellen om te kijken of de monteurs weten wat ze doen. Dit vergt wel veel onderzoek waar je ook maar net zin of tijd voor moet hebben. Is het iets waar je je vaker in verdiept, of als je het niet erg vindt om met je neus de boeken in te duiken dan is het zeker makkelijker om het zelf te doen. Tegenwoordig zijn er makkelijke tools waarmee je de software in je motor snel uitleest.

Waar in Nederland chiptunen?

Aangezien Nederland niet zo groot is kan het moeilijk zijn om een goede monteur te vinden die op een juiste manier kan chiptunen. Wanneer je ver moet reizen ben je ook geld kwijt aan de rit ernaar toe wat je toch liever ergens anders aan besteed. Door heel Nederland zitten wel vakkundige monteurs die goed kunnen chiptunen zodat je geen risico loopt op problemen onderweg of op de langere termijn. Naast de aanpassingen in en rondom het motorblok kun je ook kiezen voor andere customizations zoals het wrappen van je auto, zo kun je de onderlaag beschermen en het personaliseren naar hoe jij het wilt. Veel mensen kiezen voor een kleur met een matte coating. De spiegels, logo’s, hendels en achterlichten worden eerst gedemonteerd voordat de folie wordt aangebracht. Hiernaast kun je ook je velgen of remblokken omspuiten of je interieur helemaal aanpassen naar wens naar bijvoorbeeld stof of leer.

Details van de auto aanpassen

Kleine details aanpassen middels chiptunen kan een erg groot verschil maken in het uiterlijk van de auto of motorfiets. Je zou bijvoorbeeld in je auto je stuur kunnen bekleden om meer grofheid naar voren te laten komen, de chrome kleur langs de ruiten veranderen of steenslagfolie om de lak mooi te houden.