Het vervoeren van voedsel, hoe doe je dat? Met o.a. een gelpack
Een product versturen kan soms al enorm lastig zijn. Je wil dat het op tijd binnenkomt, je wil dat het heelhuids aankomt en je wil dat de juiste persoon het ontvangt. Dit alles moet dan allemaal maar goedkoop gebeuren, want we willen niet teveel betalen. Met voedsel is dit nog een stukje lastiger. Waarom? Nou, voedsel kan bederven. Zoals net al gezegd, willen we dat het product heelhuids aankomt. Dit geldt natuurlijk ook voor je voedsel. Het bederven moeten we dus voorkomen en daarnaast willen we niet dat er deuken inkomen zodat je blijft zitten met beurs fruit of groenten. Kortom; je hebt genoeg om aan te denken. Wij willen je hiermee helpen en vertellen je dan ook precies alles over het vervoeren van voedsel. Dit kun je onder andere met een gelpack doen, maar meer lees je hieronder.
Waarom moet je voedsel vervoeren met een gelpack?
Het belang van je voedsel koud vervoeren en dit realiseren met een gelpack kunnen we niet genoeg benadrukken. Maar waarom moet dit zo nodig? Dat gaan we je allemaal vertellen in deze alinea. Het bewaren van voedsel in koude temperaturen is simpelweg een cruciaal element in het elimineren van bacteriën. Ook de groei van bacteriën remmen is hier een belangrijke factor voor. Dit zal geen probleem zijn indien je je groenten of fruit in een busje hebt liggen en vervolgens een ritje van 10 minuten maakt, maar voor langere duur is dit wel een probleem. De meeste voedingsmiddelen kunnen het beste worden gekoeld onder de 7ºC. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om je voedsel te bewaren onder de 7ºC als je dit wil vervoeren en vervolgens verkopen. Er is ook voeding die op nog lagere temperaturen bewaard moet worden, dus hier zal je goed op moeten letten.
Hoe werkt een gelpack?
Hoe een gelpack werkt om voeding koel te houden? Heel simpel. Een gelpack is een zak die gevuld is met een bepaalde vloeistof. Deze vloeistof is meestal gebaseerd op polymeren. De zakken zijn vaak lek en scheurvrij, maar dit betekent niet dat je zomaar overal zou kunnen neergooien. Een gelpack moet je vaak eerst invriezen zodat de vloeistof bevriest en lang koel blijft. Dit tussen, tegen, op of onder voedingsmiddelen leggen zorgt ervoor dat de voeding lekker koud blijft. Dit elimineert de kans dat bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Dit zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat voeding minder makkelijk/ niet bederft en ook langer goed blijft. Je kunt dus zonder al te veel zorgen je voeding vervoeren of laten vervoeren.
Inpakken
Naast het vervoeren met een gelpack, kun je meer doen om het vervoeren van je voedsel veilig te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een EPS doos om je voeding koel/bevroren te houden indien de vrachtwagen/bus waar je het in vervoert niet goed geïsoleerd is.