Wat zijn droge ogen?

Droge ogen zijn wanneer je ogen niet het nodige vocht krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor voelen je ogen erg droog, korrelig, irriterend en krassend aan. Soms kan het je zelfs het gevoel geven dat je ogen branden. Dit is een vrij veel voorkomende oogaandoening die bij iedereen en op elk type plaats voorkomt. Maar onderschat het niet, want als je het niet behandelt, bestaat de kans dat je je ogen beschadigt. In het ergste geval kan de schade zelfs onomkeerbaar zijn. Droge ogen kunnen meestal worden behandeld, maar niet worden genezen. Daarom moet je je arts bezoeken als je meerdere symptomen krijgt met betrekking tot deze oogaandoening. Je krijgt vaak verschillende medicijnen voorgeschreven, zoals oogdruppels, om je ogen gesmeerd en vochtig te houden.

Symptomen van droge ogen

Om vast te stellen of je droge ogen heeft, moet je observeren hoe je ogen aanvoelen. Prikkelende, brandende of krassende sensaties zijn meestal verbonden met deze oogaandoening. Je kunt ook gevoelig worden voor bepaalde lichtbronnen zoals zonlicht. Vaak lijken je ogen ook een roodachtige kleur te hebben. Terwijl je deze symptomen ervaart, kunt je ook veel tranen. Waterige ogen zijn te wijten aan het feit dat je lichaam reageert op de irritatie van je droge ogen terwijl het probeert je oog te smeren. Tijdens de duur van deze oogaandoening kan je zicht ook behoorlijk wazig zijn. Dit kan ook resulteren in vermoeide ogen en zal ervoor zorgen dat je ogen meer symptomen krijgen of bestaande symptomen verergeren.

Wat veroorzaakt droge ogen?

Droge ogen zijn vaak het gevolg van veroudering, vooral als een vrouw in de menopauze zit. Het kan ook worden veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen, zoals antihistaminica en andere geneesmiddelen tegen allergie├źn. Een van de grootste boosdoeners voor deze oogaandoening is langdurige blootstelling aan tv- en monitorschermen. Wanneer je een film kijkt, een videogame speelt of op een computer werkt, hebben je ogen meestal de neiging zich te concentreren. Wanneer je ogen extreem op het scherm zijn gericht, heeft het de neiging te vergeten te knipperen. Zonder te knipperen, kunnen je ogen niet het nodige vocht opnemen dat nodig is om het nat te houden. Met als resultaat droge ogen.