Gran Canaria Spanje – afgerond het beste Canarische eiland

Eigenlijk veel dichter bij de Afrikaanse kust dan bij het Iberische schiereiland dobberen zeven innemende eilandjes die samen vakantiegangers trekken die verder in Europa geen zon meer kunnen vinden. De Canarische eilanden horen bij Spanje maar liggen een stuk zuidelijker, vandaar het mooie weer ook in de koude Europese maanden. De eilandengroep zou niet bestaan als er niet lang geleden onderwatervulkanen in de weer waren geweest. De eilandjes zijn eigenlijk toppen van onderzeese bergen en dat geldt ook voor Gran Canaria Spanje.

Spaanse toe-eigening van Gran Canaria Spanje

De oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden, de Guanchen, waren het er niet mee eens dat Spanje het eigendom van de eilandengroep toegewezen kreeg in 1479 en wisten zich op Gran Canaria Spanje goed staande te houden. Pas een twintig jaar later was het verzet gebroken en zagen de Guanchen een toekomst tegemoet als slaaf, verkocht op de slavenmarkten van Sevilla en Valencia. Zij die op de eilanden bleven, moesten in de suikerraffinaderijen werken.

Doe vooral een dagje Las Palmas de Gran Canaria Spanje

Tegenwoordig is er qua toerisme een beetje een concurrentiestrijd tussen de eilanden Tenerife en Gran Canaria Spanje. Op het laatste eiland krijg je het meest voor je euro. Dat is landschappelijk mooi met in het midden een grote uitgedoofde vulkaan. Eigenlijk kun je geen afwisselender eiland in de archipel vinden dan dit exemplaar. De hoofdstad Las Palmas is een joekel van een stad die zelfs in de top tien van alle grote Spaanse steden staat. Niet iedereen doet de stad aan wat jammer is want er zijn een paar heel aardige punten om te bezoeken:

• Mercado Vegueta in de wijk Vegueta

• Playa de Las Canteras (stadsstrand met veel leuke hectiek)

• Puerto de Mogan (havengebied met kleurrijke bloemenhuizen)

Overrompelende natuur

Wat minder hectisch dan de hoofdstad is Maspalomas, goed voorzien qua catering en met een drukbezocht Playa del Inglés die landinwaarts door duinen gebufferd wordt. Die duinen vormen een prachtig natuurgebied. Het zou in de 18e eeuw gevormd zijn als gevolg van een tsunami die al dat zand op het eiland wierp. Meer bijzondere natuur maar dan veel hogerop biedt de Pico de la Nievas die met 1949 m de absolute top van het eiland is. Deze klim wordt zelden gedaan maar in de buurt zijn mooie miradors (uitzichtpunten) om een romantisch decor voor fotosessies te krijgen. Meer schitterende uitzichten biedt de Roque Nublo, een overeind staande steenkolos.

Stadjes en sublieme natuurverschijnselen

De stadjes van Gran Canaria Spanje zijn fotogeniek. Tufia vanwege het zwarte lavastrand. En Teror door de authentieke huizen met elegante houten balkons. De kuststad Agaete verstopt zich tussen kloeke rotsen. Het is een goede uitvalsbasis naar het natuurpark van Tamadaba dat het grootste pijnboombos van het eiland herbergt. Ook Agüimes is een kleurenfeest op de stadsgevels. Huur je een auto, dan is de weg GC200 de mooiste route om te doen. Het kost je anderhalf uur en dan ben je heel veel uitzichtpunten voorbij gekomen. Maak een verplichte stop bij Mirador des Balcón; zeer indrukwekkend. Niet te missen zijn de highlights van het eiland:

• Barranco de la Vacas (bijzondere kloof)

• Dolfijnen (ga op dolfijnexcursie)

• Barranco de Guayadeque (wandelroute met traditionele rotswoningen)

• Uitzichtpunt op de krater van de Pico de Bandama

Spanje – 27vakantiedagen.nl