Geluidsisolatie kosten en baten

Naast thermische isolatie kun je je woning ook isoleren tegen geluid. Dit kan geluid van buitenaf zijn zoals bijvoorbeeld verkeersoverlast of je wilt er voor zorgen dat je buren minder horen van je eigen geluiden. In een drukke woonwijk kan dit een manier zijn om je woongenot te verhogen en meer rust in je huis te creëren. Voor je aan een klus als deze begint, is het fijn om de geluidsisolatie kosten in kaart te brengen en welke factoren je verder rekening mee moet houden.

Verschillende opties voor geluidsisolatie

Er zijn twee mogelijke redenen om je huis te isoleren tegen geluid. Dit kan bescherming tegen geluid van buitenaf zijn of je wilt de akoestiek binnen een kamer verbeteren. Het is goed om te onderzoeken waar je precies mee te maken hebt, voor je inzicht krijgt in de geluidsisolatie kosten die je moet maken.

Geluidsoverlast beperken

Het kan zijn dat je last hebt van contactgeluiden zoals het schuiven van stoelpoten of het langsrazende verkeer of luchtgeluiden als het claxonneren van vrachtwagens of laag overkomend vliegverkeer. In zo’n geval kun je je huis daartegen isoleren, waarbij contactgeluiden het lastigst te voorkomen zijn. Bij contactgeluid zul je eigenlijk een volledige isolatieschil van vloer tot en met plafond moeten creëren, waardoor de meeste mensen voor een gedeeltelijke isolatie kiezen van de aangrenzende wand. Luchtgeluiden zijn makkelijker te isoleren, aangezien de trillingen niet door het materiaal doorgegeven worden. Dit kan vrij simpel opgelost worden door een voorzetwand of verlaagd plafond met isolatie.

Akoestiek verbeteren

Wanneer je de akoestiek in een ruimte wilt verbeteren, kun je kiezen voor geluidsabsorberende maatregelen. Een bekend voorbeeld zijn de grijze noppen in muziekstudio’s. In grote ruimtes beperkt het ook onder andere het holle geluid, wat bijvoorbeeld voor mensen op kantoor prettiger werkt. Akoestisch isoleren is in principe niet een geluidsisolerende maatregel, maar wordt hier vaak wel samen mee genoemd.

Geluidsisolatie kosten berekenen

In principe is het voor de beste geluidsisolatie belangrijk dat de isolerende laag dik is. Echter is het niet altijd mogelijk om een dikke wand te plaatsen. Hierom wordt het massa-veer-massa principe toegepast. Materialen die zich goed lenen voor geluidsisolatie is bijvoorbeeld glaswol of polyethyleen. Een zacht materiaal dempt geluid beter dan een rigide harde plaat. 

Om de geluidsisolatie kosten te berekenen voor jouw situatie is het dus belangrijk om te kijken naar je eigen situatie. Voor de isolatie van een muur, moet je rekenen op €55 tot €105 euro per m². Isolatie van je plafond kost respectievelijk tussen de €35 en €55 per m² en geluidsisolatie van je vloer €30 tot €45 euro per m². Geluidsisolatie van de vloer is makkelijk zelf aan te brengen onder bijvoorbeeld een laminaatvloer.

Wil je de beste indicatie voor je geluidsisolatie kosten, dan kun je advies vragen bij een isolatie expert. Deze brengt samen met jou je situatie in beeld, welke isolatie behoefte je precies hebt en welke materialen hiervoor het best geschikt zijn. Door dit geheel dan door een erkend bedrijf aan te laten brengen, ben je het best verzekerd van een goed resultaat en optimale isolatie tegen geluid.