Controverses rond het WK 2022 in Qatar

Het WK 2022 Qatar heeft nogal wat controverses ontwikkeld die mensen ertoe aanzetten zich uit te spreken tegen dit specifieke voetbalevenement. Meestal zijn de landen die wereldbekers organiseren landen uit Europa, Amerika, Australiƫ, Japan en China. Maar in 2010 won Qatar het bod om het WK te organiseren. Sindsdien hebben talloze onderzoeken, getuigenissen, studies en zaken de negatieve kant van Qatar en zijn streven naar het WK in 2022 aangetoond. Van de kwestie van corruptie tot de gepleegde mensenrechtenschending en arbeidsslavernij, Qatar is nog steeds klaar om gastheer te zijn van de Wereldbeker die begint op 21 november 2022 en duurt tot 18 december 2022 zonder dat een van de grote organisaties ze boycot.

Probleem met slechte arbeidsomgeving

In Qatar ontbreekt de handhaving van de wetten ter bescherming van werknemers behoorlijk. Dat is de reden waarom bepaalde studies en onderzoeken hebben uitgewezen dat dit de oorzaak kan zijn van de vele dodelijke slachtoffers tijdens de bouw van het stadion. De problemen waarmee deze arbeiders bij de bouw van het stadion werden geconfronteerd, hebben zich eigenlijk al eerder voorgedaan. Veel van deze werknemers zijn vaak migranten die werk zoeken vanuit een ander land. Deze migranten doorlopen een systeem dat het Kafala-systeem wordt genoemd, waarbij ze een sponsor betalen om voor hen een baan in Qatar te krijgen. Sommige van deze sponsors doen soms valse beloften zoals goede lonen en een optimale werkomgeving. Het eindresultaat plaatst deze werknemers in een zeer erbarmelijke werkomgeving die weinig tot geen oog heeft voor hun welzijn. Dit kan een deel van de reden zijn waarom al meer dan 6.500 mensen zijn omgekomen bij de bouw van het stadion en andere faciliteiten voor het WK.

Corruptie

Er waren vele discussies en onderzoeken in de jaren die volgden, waarbij functionarissen die banden hadden met Qatar werden beschuldigd van verschillende corruptiekwesties die hebben geleid tot de overwinning met betrekking tot het bieden. Verschillende functionarissen van de in aanmerking komende kiezers van het biedproces van 2022 die verantwoordelijk zijn voor het kiezen van Qatar, pleiten schuldig aan corruptie, zijn aangeklaagd voor fraude of verbannen uit de sport vanwege ethische schendingen. Sommige onderzoeken hebben zelfs meerdere bewijzen opgeleverd dat sommige van deze functionarissen door Qatar zijn omgekocht voor een grote som geld om hun biedingsstemmen te winnen.