Nieuwe baan voelt niet goed, dus wat nu?

Jouw nieuwe baan voelt niet goed en dit kan door veel verschillende factoren komen. Het betekent natuurlijk niet dat je deze situatie niet kan veranderen. Je bent zeker niet de enige die dit gevoel ervaart en om te voorkomen dat je overhaaste beslissingen maakt wordt hier goede raad gegeven. Voordat je de handdoek in de ring gooit is het nodig om een aantal zaken na te gaan en af te wegen. Door hier een overzicht van te hebben en situaties van meerdere kanten te belichten kan je komen tot eye-openers waardoor je de situatie mogelijk weer van de bright side gaat bekijken. Dit zou jou natuurlijk een hoop gedoe besparen en daarom is het zeker de moeite waard om dit een kans te geven. Lees lekker mee en wellicht gaat er een wereld voor je open.

Nieuwe baan voelt niet goed: hoe kan dat?

Het is van groot belang om na te gaan wat de oorzaken kunnen zijn van dit vervelende gevoel bij jouw nieuwe baan. Op deze manier kan je de situatie nog redden en hoef je niet op zoek naar een nieuwe baan. Dat zal een enorme last van je schouders zijn aangezien jouw baan een groot deel is van jouw dagelijks leven. Het kost altijd tijd om jouw draai te vinden bij een nieuwe baan. Het bedrijf is nieuw, de functie is nieuw en de collega’s zijn nieuw. Er zijn dus veel factoren waar je aan moet wennen. Dit kan drie tot zes maanden duren, dus ga eerst na hoelang je al je nieuwe baan hebt. Als dit langer dan drie maanden is en je voelt je alsnog niet happy dan kunnen er meerdere oorzaken zijn waarom dat zo is. In ieder geval is het goed om bewust te zijn van de mogelijk oorzaken van jouw nieuwe baan voelt niet goed waardoor je hier rekening mee kan houden. 

Mogelijke situaties jouw nieuwe baan voelt niet goed

Externe factoren zal je niet kunnen veranderen, maar jezelf wel en daarom is het goed om je beste beentje voor te zetten met deze mogelijke oorzaken. Mocht het dan nog steeds niet goed voelen en heb je er alles aan gedaan om er wat van te maken dan kan het de juiste keuze zijn om toch naar een andere baan op zoek te gaan. 

De nieuwe baan voelt niet goed mogelijk door een onprettige relatie met je manager. Dit kan komen door meningsverschillen of dat de manager te weinig tijd voor jou heeft om jou op te leiden. De nieuwe baan voelt niet goed misschien doordat je geen klik hebt met je collega’s, veel collega’s die vertrekken waardoor samenwerken lastig is, je had je takenpakket anders ingeschat, je privé en werk raakt uit balans of je krijgt fysieke klachten. Deze factoren kunnen invloed hebben op de werkcultuur en jij moet je hier voor de lange termijn goed bij voelen. Ga dus na of deze mogelijkheden het geval zijn en of je hier zelf iets aan zou kunnen veranderen.

Haal het optimale uit jezelf voordat je beslist

Nieuwe baan voelt niet goed? Mogelijke oorzaken waardoor je hier zelf verandering in zou kunnen brengen zijn voorbereid zijn, luisteren en leren, proactief zijn, betrokken zijn, in het begin laten zien wat je kan. Dit zorgt voor optimale inzet en vergroot de kans of de baan goed voelt of niet. Het eerste wat je doet om een beslissing te maken is de situatie goed in kaart brengen. Vervolgens noteer je met een kritische blik wat er mis is, waardoor het dipje werk is ontstaan en hoe je dat anders zou willen zien. Het is lastig, maar verstandig om in gesprek te gaan met je nieuwe werkgever en te praten met je collega’s. Weeg alles rustig af en maak een weloverwogen beslissing. Belangrijk: jij moet er gelukkig van worden, soms heeft iets tijd nodig en soms is het al duidelijk.