Het internet vervangt de fysieke leermiddelen

Fysieke leermiddelen worden op steeds meer scholen vervangen door laptops met licenties. De tijd van het sjouwen met zware schooltassen vol met boeken lijkt verleden tijd te zijn. Enkele scholen gebruiken helemaal geen boeken meer en zijn volledig overgestapt op laptops. Het grootste gedeelte combineert dit door sommige lessen nog uit boeken te geven en de overige via de laptop. Digitalisering brengt over het algemeen veel voordelen met zich mee waarbij een enkeling dit ziet als nadelen. De een is dus voorstander en de ander is helemaal tegen op de digitalisering. In deze tekst lees je meer over de voord en nadelen van digitalisering en hoe dit precies te werk gaat.

Wat is digitalisering precies? 

Bij digitalisering denk je waarschijnlijk meteen aan een laptop of computer. Digitalisering kun je dan ook zien als het omzetten van analoge informatie naar een digitale vorm. Je moest voorheen bijvoorbeeld een boek openslaan en zelf de opdrachten invullen, maar nu is dit vervangen doormiddel van een licentie op de laptop. Het grootste voordeel hiervan is dat een computer simpelweg sneller kan werken en data kan verwerken als een mens. Ook gebeurt dit zorgvuldiger als dat een mens kan doordat een computer geprogrammeerd is.

Voordelen van digitalisering op school

Er zijn een hoop voordelen aan het digitaal lesgeven. Zo is het eerste voordeel dat leerlingen niet afhankelijk zijn van een fysieke werkplek, maar ook thuis of elders zouden kunnen werken. Dit zorgt er dan op ten duur ook weer voor dat er minder klaslokalen gebouwd hoeven worden waardoor er een hoop geld kan worden bespaard op dit aspect. Zoals je misschien wel hebt gemerkt verdwijnen steeds meer fysieke winkels die overgaan tot een webshop en komen er steeds meer vacatures online waarbij je via de laptop te werk moet gaan. Het is dan een enorme voordeel als leerlingen hun onderwijstijd hebben doorgebracht via de laptop waardoor ze precies weten hoe je moet werken met bepaalde software. Nog een voordeel is dat een leerling alles op één plek heeft, namelijk zijn of haar laptop. Doordat alle digitale leermiddelen zich bevinden op je laptop kun je geen boeken meer vergeten en hoef je hier ook niet meer mee te sjouwen, je hebt enkel je laptop nodig.

Nadelen digitalisering op school

Het grootste nadeel van digitaal lesgeven is dat het lastiger is om te controleren.  Je weet immers niet of leerlingen echt bezig zijn met hun opdrachten of dat ze bijvoorbeeld gewoon lekker op YouTube zitten. Verder blijkt uit onderzoek dat leerlingen informatie beter opnemen als ze dit van papier aflezen in plaats van een scherm. Dit is natuurlijk wel verschillend per persoon.