Bescherm je belangrijke documenten door ze te lamineren

Er zijn in elk huishouden wel documenten die erg belangrijk zijn en dus absoluut moeten bijgehouden worden. Vaak hebben ze ook een vaste plaats zodat iedereen binnen de woning weet waar ze liggen in geval van nood. Om ervoor te zorgen dat de documenten in kwestie zeker niet beschadigd worden, zijn er verschillende opties om ze te beschermen. Het lamineren ervan is een mogelijke optie.

Hoe gaat lamineren in zijn werk?

Het concept van lamineren is eigenlijk heel eenvoudig. Aan de hand van een lamineermachine ga je ervoor zorgen dat bepaalde papieren een beschermende laag uit plastic krijgen. Deze laag beschermt onder meer tegen vuil, vlekken en vocht, maar ook tegen slijtage. Papieren kunnen na verloop van tijd een verlies van inkt vertonen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om te lezen wat er juist op staat. Het papier lamineren zorgt ervoor dat dit niet het geval is.

De werking van een lamineertoestel is eenvoudig. Vandaag de dag heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen koud en warm lamineren. De meest gekozen versie is echter de warme variant omdat dat het mooiste en het beste resultaat geeft. Koud lamineren gebeurt aan de hand van een zelfklevende hoes waarin je je papier tussen steekt, maar dit is niet zo eenvoudig. Het grote voordeel van koud lamineren is dat het natuurlijk geen stroom verbruikt.

Wanneer je kiest voor warm lamineren steek je het toestel in het stopcontact en wacht je tot het volledig is opgewarmd. Zodra dit het geval is, gaat er een lichtje branden zodat je weet dat het klaar is. Je steekt het document in kwestie in een lamineerhoes en je laat het rustig door het toestel gaan. Nadat het volledig door het lamineerapparaat is gegaan, laat je het even afkoelen en je document is veilig!

Waar moet je op letten?

Wanneer je zelf een lamineertoestel in huis hebt, zal je zien dat de gleuf niet bijzonder groot is. Niet elk type papier kan je dus zo maar lamineren. Om zeker te zijn gebruik je gewoon het klassieke printpapier dat je ook gebruikt voor je printer.

Voordat je een document door het toestel gaat halen, is het aan te raden om nog een laatste controle te doen op vuiltjes of stofdeeltjes. Zodra het papier is gelamineerd kan je er namelijk niets meer tussen uit halen. Hetzelfde geldt voor documenten waar je nog op zou moeten schrijven. Ook dit is niet meer mogelijk zodra het gelamineerd is. Je krijgt een document ook niet meer uit een lamineerhoes vanaf het door de warmte van het apparaat aan elkaar is gekleefd. Denk dus op voorhand zeker goed na welke documenten je kan lamineren.